Kohdemaana Kiina?
Kiina on erittäin mielenkiintoinen maa elintarviketurvallisuusalan näkökulmasta. Kiinassa on tehty viimeisten vuosien aikana paljon työtä elintarviketurvallisuuden parantamiseksi, mutta paljon on vielä tehtävissä esimerkiksi ruokamyrkytysten ehkäisyssä ja toimivan kylmäketjun rakentamisessa. Laadukkaan ja turvallisen ruuan kysynnän kasvaessa suomalaisilla ruokaturvallisuusalan ammattilaisilla on mahdollisuus päästä suuren maan markkinoille. Erityisesti elintarvikeketjun jäljitettävyys tuntuu olevan suuri haaste Kiinassa. Suomessa tämä toimii tuottajien, jalostajien, kaupan ja viranomaisten erinomaisen yhteistyön ansiosta. Tätä tiivistä yhteistyötä tulisi hyödyntää huomattavasti nykyistä enemmän, kun yritykset pyrkivät Kiinan markkinoille.
Mahdollisuudet Kiinassa:
1) Kiinan markkinat ovat valtavat ja ne kasvavat edelleen
2) Ruoka ja elintarviketurvallisuusmarkkinat ovat juuri avautuneet, eikä markkinaosuuksia ole vielä jaettu
3) Suomella on hyvä maine ja suhteet kiinalaiseen hallintoon
Haasteet Kiinassa:
1) Paljon hallituksen omistamia yrityksiä ja hidas päätöksenteko
2) Suuri osa kiinalaisista yrityksistä on todella suuria ja suomalaiset yritykset niihin verrattuna todella pieniä
3) Kilpailu on kovaa ja suomalaisten yritysten sijoituspohja on pieni
Yhdistyksen China operation center Shanghaissa on valmiina avustamaan jäsentensä myynti ja markkinointiponnistuksia. Tämä on kriittisen tärkeä mahdollisuus sillä kaupan käynti kiinalaisten kanssa edellyttää läsnäoloa maassa, mikä yleensä on varsin kallista. China operation centerin kautta toiminta saadaan kuitenkin sekä toimivaksi että kustannustehokkaaksi.
Tutustu Semat Gropin Pasi Kivelän esitykseen China Intro Food safety solution from Finland to China (pdf)